Školský rok 2006/2007

Jún:
   MDD- tento deň sme oslávili spoločne s rodičmi na obecnej chate. Urobilil sme si športový deň na bicykloch spojený s prehliadkou ručne vyrezávaných sošiek na chate- galérii ľudového rezbára pána Bolebrucha. Navštívili nás tu kálnickí hasiči, ktorí nám nielen ukázali ako treba zaobchádzať s ohňom, ale nám aj požičali a umožnili vyskúšať si hasičské obleky a náradie. Deň sme ukončili opekaním špekačiek a spevom spolu s rodičmi a pánom starostom, ktorý nám udával tempo, rytmus ale hlavne hudobný doprovod na svojom akordeóne.
  Veľmi dôležitým bodom je pre nás ochrana zdravia žiakov, a preto sme sa aj tento školský rok zúčastnili plaveckého výcviku, ktorý sa konal v plavárni v Novom Meste nad Váhom. Zúčastnili sa ho všetci žiaci školy trikrát po dve vyučovacie hodiny, hravou formou sa oboznamovali s vodným prostredím, začiatočníci sa trochu osmelili a pokúšali sa plávať s doskou, tí starší už boli skúsenejší a dokázali už samostatne vo vode rôzne činnosti- skok do hlbokej vody, preplávanie 25 metrov.
   11. júna- 13. júna sme sa zúčastnili školy v prírode, ktorá sa konala na chate STU v Kálnici. Žiaci pracovali v skupinách na rôznych drobných projektoch. Zaujímavosťou bol deň strávený spoločne so škôlkármi, ktorých sme si k nám pozvali a športovo si s nimi zasúťažili.
   Pri príležitosti detského výtvarného a literárneho Trenčína 2007 sme navštívili opäť v spolupráci s materskou školou, galériu M. A. Bazovského v Trenčíne. Pracovníčka galérie si pre nás pripravila krátke rozprávanie o vystavených dielach, umožnila nám prezrieť si v pokoji všetky práce a nakoniec nás zaviedla do tvorivej dielne, v ktorej naši žiaci pod jej vedením vytvárali zaujímavé obrazy pomocou farieb a krupice.
   Tento mesiac našu školu navštívili pracovníčky regionálneho úradu verejného zdravotníctva z Trenčína a pre našich žiakov pripravili zaujímavú a hlavne poučnú besedu spojenú s videopojekciou na tému „ zdravý spôsob života“. Koniec školského roka sme ukončili s kúzelníkom Jarínim z Košíc, ktorý predviedol kálnickým školákom a škôlkárom svoje čarovné remeslo.

Máj:
    Keďže tento mesiac je venovaný všetkým mamám, ani my sme sa nadali zahanbiť, a pripravili sme v spolupráci s materskou školou program pre všetkých kálničanov, ktorí si nás prišli pozrieť do kultúrneho domu. Ľudia tu mali možnosť vidieť čo všetko sa dokážu ich deti v škole naučíť a akým spôsobom sa vedia prezentovať. Naši žiaci ukázali na pódiu bez akýchkoľvek zábran prednes básní, hranie kratšieho divadielka, zvládnutie folklórneho, či moderného tanca. Možno všetko neprebehlo podľa skutočných predstáv pedagógov, ale ocenili sme snaživosť, ochotu spolupracovať a hlavne záujem o vystupovanie.
   Okrem kvalitnej výučby, je cieľom našich učiteliek aj rozvíjanie vzťahu k hudbe, tancu a tradíciám vôbec, preto začíname s folklórnym krúžkom. Aj napriek tomu, že sme ešte len v začiatkoch obnovovania takejto peknej tradícii tanca, môžeme sa pochváliť, že mesiac máj sme ukončili účasťou na folklórnych slávnostiach na Bodovke, kde školáci predviedli svoje polročné skúsenosti nadobudnuté krátkou, ale tvrdou prácou.

Apríl:
   Pri príležitosti Dňa zeme sme si urobili malú vychádzku do prírody za účelom spoznávania krás v okolí Kálnice spojenú s čistením lesa a lúky.
   Tento mesiac sme ďalej venovali pozornosť ĺudovým tradíciám. Navštívili sme pamätnú izbu v Kálnici za účelom poznávania ľudových remesiel. Žiaci boli oboznámení s niektorými v minulosti používanými predmetmi a nástrojmi v domácnostiach.     Žiačky, ktoré získali prvé miesto v prednese poézie a prózy v školskom kole sa dňa 26. apríla zúčastnili súťaže okresného kola v Bzinciach pod Javorinou. Sabína Mordinová, žiačka 4. ročníka aj tento rok reprezentovala našu školu v tom najlepšom svetle, pretože si obhájila prvenstvo v prednese prózy, ktoré získala aj minulý rok.
   Milujúci otec, dedo a pán Ján Krchnavý v jednej osobe, venoval piatkove aprílové popoludnie našim žiakom a ukázal im ako sa dajú ručne vyrobiť píšťalky z prútia. Deti sa niečo nové dozvedeli, naučili. Každí si odniesol domov krásnu ručne vyrobenú píšťalku.

Marec:
   Vmesiaci marci sme sa zúčastnili divadelného predstavenia v Novom Meste nad Váhom. Herci zo Žiliny pripravili pre malých divákov zaujímavé bábkové divadielko pod názvom „ O veľkom jedákovi a čarovnom kabáte“. Keďže mesiac marec sa vyznačuje ako mesiac knihy, rozhodli sme sa navštíviť niektorú z okolitých knižníc. Využili sme teda voľný čas po divadelnom predstavení a presunuli sa do novomestskej knižnice, kde bola pre nás pripravená krátka beseda o knihách, detských spisovateľoch spojená s malým kvízom a veselými, ale aj pre našich žiakov veľmi poučnými súťažami.
   Na koncerte s vojenskou dychovou hudbou z Trenčína sme sa spolu s deťmi z materskej školy započúvali do piesní, ktoré nám boli známe z detských rozprávok vysielaných v televízii, oboznámili nás s dychovými hudobnými nástrojmi.
   Tento mesiac sa na našej škole konalo školské kolo v prednese poézie a prózy. Súťaže sa zúčastnili všetci žiaci našej školy. Porota vybrala štyroch najlepších recitátorov. 1. miesto v prednese poézie dostala Katarína Dedíková, žiačka 2. ročníka, 2. miesto za poéziu porota udelila Tomášovi Bôžikovi, žiakovi 1. ročníka, 3. miesto v poézii dostal Adrián Plichta    - žiak 4. ročníka a 1. miesto v prednese prózy dostala Sabína Mordinová, žiačka 4. ročníka.
    Mesiac sme ukončili účasťou na veľmi zaujímavej súťaži pod názvom Veľkonočné vajíčko“, ktorá sa konala v Mníchovej Lehote.

Február:
   Vo februári sa konal na našej škole zápis do 1. ročníka. Zapísali sme 17 detí, 4 deti po dohode s rodičmi dostali odporúčanie na posúdenie školskej zrelosti do pedagogicko-psychologickej poradne v Novom Meste nad Váhom.
    Každoročne sa na našej škole, ale aj obci konajú fašiangové veselice- karneval, na ktorom sa zabávajú všetky deti, ale aj náš pedagogický a nepedagogický zbor oblečení v rozmanitých maskách. Prostredníctvom masiek si každý prezentuje osobnú tvorivosť a fantáziu, ktorá sa tu naplno prejavuje, a potom aj zábava a hra teší všetkých rovnako.

Január:
  Odovzdávanie polročného vysvedčenia.

December:
  Návšteva divadelného predstavenia "Pipi dlhá pančucha" v Novom Meste nad Váhom.
  Návšteva mestskej knižnice v Novom Meste n. Váhom - rozprávanie o vianočných zvykoch a obyčajoch.
  Vianočná besiedka - vystúpenie detí s kultúrnym programom pre svojich blízkych v telocvični základnej školy.

November:
  
Vystúpenie žiakov s kultúrnym programom v Kultúrnom dome v Kálnici pre dôchodcov pri príležitosti mesiaca starých ľudí.

Október:

   Turistický výlet do Beckova - účelové cvičenie, nadobúdanie zručností a vedomostí o prírode a človeku.
   Návšteva divadelného predstavenia "Kocúr v čižmách" v Kultúrnom stredisku v Novom Meste nad Váhom.

September:

   Slávnostné otvorenie školského roka 2006/2007.